De Amerikaanse economie komt waarschijnlijk niet in een recessie terecht, zo verwacht de Amerikaanse vermogensbeheerder Ameriprise Financial. “Als het conflict in het Midden-Oosten verder oplaait en de olieprijzen oplopen, kan dat de economische groei onder druk zetten, maar de impact zal waarschijnlijk bescheiden zijn”, zegt Russell Price, hoofdeconoom van Ameriprise tegen Insider.

Ook over de ontwikkeling van de inflatie is hij optimistisch. Volgens Price zal de Amerikaanse inflatie medio 2024 weer rond de 2 procent uitkomen, de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank. Om die reden ziet hij volgend jaar ruimte voor twee renteverlagingen door de Federal Reserve.

De combinatie van robuuste macro-economische cijfers, een aanhoudend veerkrachtige arbeidsmarkt en terugkeer van de inflatie naar normale niveaus, zorgt er waarschijnlijk voor dat de Amerikaanse economie een zachte landing kan maken, verwacht Price.

Stijgende bedrijfswinsten zullen de aandelenkoersen een impuls geven, verwacht Ameriprise

Hoewel de winstgroei van bedrijven in het vierde kwartaal wat kan afzwakken na een – vooralsnog – opmerkelijk sterk derde kwartaal, is de hoofdeconoom nog steeds optimistisch over aandelen in 2024.

Volgens zijn collega's Anthony Saglimbene (marktstrateeg bij Ameriprise) en Justin Burgin (vice-president aandelenonderzoek) kunnen aandelenbeleggers in 2024 rekenen op 'solide' rendementen. De S&P 500, waarin de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zitten, zal volgens hen een rendement van 5 tot 10 procent moeten kunnen behalen.

Daarmee zijn ze iets voorzichtiger dan veel andere analisten. Uit data van Yardeni Research en dataleverancier Refinitiv blijkt dat analisten gemiddeld verwachten dat de S&P 500 dit jaar slechts beperkt zal stijgen - met circa 0,8 procent - maar volgend jaar met ruim 12 procent omhoog zal schieten. Dat zou met afstand de grootste stijging sinds 2021 zijn.

“Het rendement op de beurzen hangt er vooral van af hoe de bedrijfswinsten zich in 2024 ontwikkelen”, zegt Saglimbene. "De ramingen van analisten zijn behoorlijk hoog, vooral tegen het licht van een dreigende recessie."

De cijfers over het derde kwartaal die tot nu toe zijn gepresenteerd, overtroffen veelal de marktverwachtingen, volgens Burgin. Vooral de sterke winst- en omzetcijfers van grote banken vielen in positieve zin op.

Een steeds belangrijkere katalysator voor de winstcijfers van bedrijven is kunstmatige intelligentie, hoewel het vooral technologiebedrijven zijn die daar op dit moment van profiteren.

Beleggers in pioniers op het gebied van artificial intelligence (AI) hebben tot nu toe een fantastisch jaar. Zo staat de koers van Nvidia nog altijd ruim 175 procent hoger dan aan het begin van dit jaar en staat Alphabet (het moederbedrijf van Google) op een plus van 39 procent.

Volgens Saglimbene is de rek er nog niet uit. "Bedrijven als Alphabet en Nvidia zijn de aanjagers van AI en zullen dat voorlopig ook blijven. AI zal de productiviteit en winstgevendheid van deze bedrijven een impuls geven."

9 beleggingskansen voor 2024

Als de VS erin slaagt om een recessie te vermijden, adviseert Ameriprise beleggers om zich te richten op aandelen in sectoren die gevoelig zijn voor economische schommelingen en op obligaties.

De grootste winnaars in 2024 moeten we volgens Saglimbene zoeken in drie nogal cyclische sectoren die dit jaar op de beurs tot de middenmoot behoren: financiële dienstverlening, de industrie en materialen (zoals mijnbouwbedrijven, staalbedrijven en chemiebedrijven). Deze sectoren kunnen volgens hem een inhaalslag maken ten opzichte van bedrijven in de sector communicatie dienstverlening (waar onder andere Alphabet, Meta en Netflix toe behoren) en de technologiesector, die het dit jaar juist uitstekend doen.

Ook smallcapaandelen en Europese aandelen kunnen een comeback maken. Zij bleven de afgelopen jaren achter bij Amerikaanse aandelen, vanwege zorgen over economische tegenwind. Terwijl de S&P 500 dit jaar met ruim 10 procent is opgelopen, blijft de Stoxx Europe 600-index tot nu toe steken op een rendement van 3,5 procent en staat de Russell 2000-index van Amerikaanse smallcaps zelfs op een verlies van 2 procent.

Verder moeten beleggers volgens Ameriprise ook in een sterkere economie de voorkeur blijven geven aan kwaliteitsbedrijven. Een goede balans is volgens Saglimbene en Burgin van cruciaal belang nu de rente op een hoog niveau staat. Ook winstgevendheid en een gezonde cashflow zijn belangrijk voor beleggers. Ameriprise blijft ook in largecap-aandelen beleggen, ondanks hun bovengemiddelde rendement dit jaar.

Behalve in aandelen is Ameriprise ook positief over obligaties, en dan met name Amerikaanse staatsobligaties en hoogwaardige bedrijfsobligaties. De koersen van obligaties stonden zwaar onder druk sinds de Federal Reserve in maart 2022 begon met renteverhogingen, maar Ameriprise verwacht een forse rally als de Fed helemaal stopt met renteverhogingen.

"Ik denk dat we in 2024 stabielere koersen voor obligaties zullen zien", zegt Saglimbene. "Bovendien zullen de rentes op een van de hoogste niveaus liggen sinds de financiële crisis van 2008. Ik verwacht dat veel beleggers die obligaties nu nog niet op de radar hebben staan, van gedachten zullen veranderen en alsnog stevige posities in vastrentende waarden zullen innemen."

LEES OOK: Gevolgen Amerikaanse renteverhogingen zijn nog niet helemaal voelbaar, waarschuwt een Amerikaanse obligatiebelegger – In deze obligaties ziet hij kansen